Maštate li o novoj kuhinji?
Savršena kuhinja ne bi trebala biti samo melem za oči, već nuditi i najbolje moguće uvjete za rad. U idealnom slučaju, funkcionalna područja za kuhanje, pranje i skladištenje planiraju se u obliku trokuta. Kao pravilo, udaljenost između područja trebala bi biti dvostruko veća od duljine ruke.
Oblik prostorije određuje položaj trokuta i može li se trokut uopće realizirati. Savršeno planiranje kuhinje također uzima u obzir potrebe svojih korisnika, njihove kulinarske i životne navike kao i potreban skladišni prostor. Treba nastojati što bolje iskoristiti raspoloživi prostor i – ako je moguće – urediti ga na domaći način. Za to postoje različiti kuhinjski oblici.

Čajna kuhinja
Čajna kuhinja je idealna za samačka kućanstva i male, uske prostorije. Trebala bi biti dugačka najmanje tri metra kako bi se sve relevantne funkcije integrirale na dužoj strani. Kako biste dobili maksimum dragocjenog prostora za pohranu, trebali biste uključiti i visoke zidne ormare. Dodatni savjet: Koristite i područje postolja! U tu svrhu dostupne su posebne ladice i dijelovi na izvlačenje. Za usporedbu, čajna kuhinja je najjeftinija opcija za stvaranje jednostavne i funkcionalne kuhinje. No, nudi samo relativno malu radnu površinu, a radni prostor je ograničen. Stoga je posebno važno pažljivo provjeriti što prostorija zahtjeva.
Dvostruka linearna kuhinja
Ako imate barem 8 četvornih metara na raspolaganju, ovaj raspored postaje udobniji. Razmak između ormara okrenutih jedan prema drugom treba biti najmanje 120 centimetara. To osigurava da možete lako otvoriti ladice i vrata, a da ne smetaju jedno drugome. U dvostrukim linijama kuhinja trebali biste planirati zidne ormare ili visoke ormare samo s jedne strane. Inače će cijela kuhinja brzo izgledati premasivno.


Kuhinja "L" oblika
Alternativno, i gdje je to prikladno, ormarići se mogu postaviti u uglove. Prednost takve kuhinje u obliku slova L je u tome što se uklapa u gotovo svaku prostoriju srednje veličine i savršeno pristaje uz “radni trokut”. U dizajnu otvorenog plana, L-oblik može preuzeti funkciju razdjelnika prostorije ako planirate jednu samostojeću stranu. Ako je na raspolaganju najmanje 12 četvornih metara, lakše je ukomponirati i blagovaonicu. U svakom slučaju, važno je da iskoristite prostor u kutu. Ovisno o položaju priključaka, možete razmišljati o sudoperu koji bi odgovarao na tom mjestu. Alternativno, možete odabrati ormarić koji učinkovito i ergonomski koristi kut, na primjer “Le Mans”. Usput, ovo vrijedi i za kuhinje s U- ili G-oblikom.
Kuhinja "U" oblika
U-oblik je idealan za kvadratne prostorije od oko 10 m² naviše. Savršen je za ergonomski rad na malim udaljenostima. U tu svrhu treba biti najmanje 120 centimetara razmaka između redova koji su okrenuti jedan prema drugom. Drugim riječima, minimalna širina prostorije trebala bi biti 2,40 metara, po mogućnosti tri metra. Osim toga, postoje brojne mogućnosti planiranja. U sobama otvorenog tipa možete upotrijebiti U-oblik za stvaranje prostrane kombinacije kuhinje i dnevnog boravka. Samostojeća stranica idealna je za blagovaonicu ili pult. Ovo planiranje izgleda homogeno i samodostatno, gotovo kao soba unutar sobe, ali u isto vrijeme primamljivo i komunikativno. Naš savjet za više udobnosti: U-oblik nudi mnogo prostora za pohranu s mnogo osnovnih jedinica. Stoga biste planirali visoke ormare samo s jedne strane. Također možete biti oprezni sa zidnim jedinicama kako ne biste preopteretili prostoriju. Posebice s otvorenim tlocrtima važni su prijelazi u kućni ugođaj, na primjer korištenje osvijetljenih ormarića sa staklenim vratima ili otvorenih polica.


Kuhinja "G" oblika
Poseban oblik U kuhinje je kuhinja G oblika. Ovdje imate dodatnu kratku liniju koja ide prema unutra, što je idealno za npr. blagovaonicu. G-oblik zahtijeva puno prostora i savršen je za obiteljske kuhinje, kao i za zajedničko kuhanje u velikim, po mogućnosti otvorenim prostorima. Preduvjet je, kao i kod U kuhinje, dovoljno slobodnog zidnog prostora bez vrata.
Kuhinjski otok
S najmanje 15 četvornih metara, kuhinjski otoci zahtijevaju najviše prostora. Za idealne prometne linije potrebno im je najmanje 80 centimetara sa svih strana. Spojite li ormare na zid kao “poluotok”, potreban je nešto manji prostor. U otvorenim kuhinjama otoci su lijepi i praktični te privlače poglede. Mogu se kombinirati s drugim kuhinjskim oblicima, primjerice s linearnom kuhinjom. U ovom slučaju također je potreban minimalni razmak od 120 centimetara. Kao i kod samostojećih jedinica u G ili U kuhinji, i ovdje vrijedi isto: ako želite staviti ploču za kuhanje na primjer na otok – što je vrlo komunikativno – morate u skladu s tim planirati odgovarajuće priključke. Razmislite i o ventilatoru za odvod zraka i ne zaboravite na rasvjetu!
